• No results found

1. Innledning

1.4 Utdyping av temaet

1.4.3 Arena: Lærerutdanningen ved HSF

Undersøkelsen er konsentrert om bruken av CF ved det ordinære studietilbudet, og målgruppen er campusstudenter. Grunnen til at nettbaserte studier er utelatt, er at det foreløpig finnes få undersøkelser med fokus på bruk av LMS blant campusstudenter. Nettbaserte tilbud derimot, har fått relativt stor oppmerksomhet. HSF har gitt tilbud om nettbasert fjernundervisning i mange år, men ved styrevedtak i 2002 33 ble CF allment innført som skolens LMS f.o.m høstsemesteret s.å.

(vedl. 1.1 & 1.2). Begrunnelsen for vedtaket er forankret i KR, med vekt på pedagogiske føringer

30 S27, pkt. 5.3.4 Nye undervisningsmetoder

31 NOU 2000: 14, kap 7

32 S27, kap. 2

33 Styrevedtak, sak 8/02 om innføring av nettbasert støttesystem for læring. http://www.hisf.no/studadm/reform/

i St.tingsmeld. 27:

Læringssystema (LMS) legg forholda godt til rette for nye og meir effektive interaksjonsformer mellom student og faglærar, utfordrar innarbeida pedagogiske opplegg og legg og til rette for betre samspel mellom studentane knytt til eit fag (vedl.1.1: s.1).

... Dette skaper rom for pedagogisk endring, bidreg til kvalitetsheving og ikkje minst skaper skriftleg dokumentasjon for eventuell mappeevaluering (Ibid: s.1).

Vedtaket ble gjort rent administrativt, og var kontroversielt fordi Saka var aldri på høyring til tilsette, fagforening, avdelingar e.l.34 Når det gjelder IKT-bruk, bygger fagplanene på rammeplan for lærerutdanning.35 De to planverkene reflekterer de samme målene m.h.t. IKT. En oversikt viser at målene stort sett er generelle. Oversikten nedenfor omfatter bare informantenes fagkrets.

Som det går frem av tabellen, er det bare NSM (natur, samfunn, miljø) som nevner CF.

Fagplan IKT-relaterte mål

Pedagogikk IKT blir nytta som informasjons-, kommunikasjons-, arbeids-, og læringsverktøy i studiet.

Norsk Lære studentane å bruke IKT som hjelpemiddel i undervisning

KRL Arbeidsformene byggjer på at IKT vert nytta aktivt som kommunikasjons- og informasjonskanal, og som læringsverkty for dialog og rettleiing

Matematikk IKT er eit viktig læringsverktøy

Heimkunnskap IKT som lærings- og arbeidsverktøy. IKT vert nytta aktivt og studenten må halde seg orientert om informasjon som vert lagt ut på nettet.

NSM

IKT vil inngå som ein naturleg del av studiet. Faget har eiga heimeside som inneheld årsplanar, rom- og timeplan, fagplan og annan informasjon, samt oppslagstavle for studiet.

Studenten må halde seg orientert om informasjon som blir lagt ut på nettet. Classfronter blir brukt som læringsplattform.

Idrett Sier ikke noe om IKT

Når det gjelder HSF sin IKT-plan for lærerutdanning (2004-2008),36 bygger den i stor grad på S27 og Program for digital kompetanse.37 IKT-planen omhandler infrastruktur, maskinpark, pedagogisk bruk, administrasjon, opplæring osv. Her avgrenser jeg til det som angår CF. Av planens situasjonsbeskrivelese går det frem at erfaringene med desentralisert undervisning har gitt mye kunnskap om bruk av LMS. Før institusjonen innførte CF, brukte man Kark. Planen fremhever at de gode erfraringene med Kark ikke så lett kan overføres til CF. Derfor satser institusjonen på å utvikle systemet gjennom hele planperioden: Ei målsetjing må derfor vere at vi utviklar CF til eit pedagogisk verktøy i bruken vår, slik at ikkje dei verdifulle erfaringane vi har gjort oss gjennom DNETT går i gløymeboka (IKT-plan: s.5). Planen forutsetter at CF blir brukt på flere nivå:

1. Som informasjonsverktøy. I det ligg at lærarar gir beskjedar til studentar, og at dei legg ut planar, stoff o.l.

Kommunikasjonen blir vesentleg einvegs.

2. Som kommunikasjonsverktøy. I tillegg blir då verktøyet brukt til kommunikasjon mellom lærarar og studentar, eller mellom studentar. Vi får tovegskommunikasjon, og denne kan skje gjennom meldingssystem, gjennom e-post eller i diskusjonsforum.

3. Rettleiingsverktøy. Blir brukt til innlevering av studentarbeid og tilbakemelding frå lærar.

34 Etter mail fra faglærer. Se vedlegg 1.3

35 http://studiehandbok.hisf.no/content/view/full/501

36 http://www.hisf.no/alu/Adm/IKT/ikt_plan_2004-2008.htm

37 IKT-planen, kap. 2

4. Som pedagogisk verktøy, særleg knytt til skriftlege arbeid og prosessarbeid. Her kan studentane levere inn arbeid, dei kan kommentere arbeida til kvarandre, lærarane kan gje tilbakemelding, studentane kan lage nye utkast osv. (Ibid: s.5).

Disse fire punktene kommer igjen i pkt. 4; satsingsområder. Planen bemerker imidlertid at det særlig er ett dillemma knyttet til satsingen. Utbyggingen av bredbånd i fylket går sent, og mange campusstudenter kan ikke benytte CF når de er hjemme fordi analog forbindelse og ISDN ikke takler informasjonsflyten via CF. Det foregår en drøfting om hvilken linje høgskolen skal legge seg på i forhold til dette problemet.

Intensjonen med CF er at det skal fungere som administrasjons-, kommunikasjons- og læringsverktøy, og bidra til økt kvalitet i utdanningen. I følge intervjuer med ledere ved HSF, blir det lagt vekt på at CF skal være et supplement til frontalundervisningen, sikre informasjonsflyten ut til studentene og bidra til å fremme læring hos den enkelte.38 Det kom også frem at aktivitetene på CF er koordinert med progresjonen i frontalundervisningen, men at dette varierer mye fra fag til fag og fra lærer til lærer. Disse uttalelsene blir understøttet av spørreundersøkelsen. Når det gjelder bruksmåter, fremgikk det av både intervjuene og spørreundersøkelsen at aktiviteten på CF dreier seg om følgende:

a) Lærerne legger ut artikler, studiebrev, forelesningsnotater og lenker til aktuelle nettsteder, ledsaget av individuelle oppgaver eller gruppeoppgaver.

b) Lærerne legger ut beskjeder og viktig informasjon på oppslagstavlen.

c) Studentene får veiledning og kommentarer på innleveringer.

d) Studentene kommenterer hverandres skriftlige arbeider, og får kommentarer fra faglærer på egne kommentarer og innspill.

e) Studenter og lærere kommuniserer via e-postfunksjonen i CF.

f) Studenter og lærere kan diskutere via diskusjonsforum, men dette blir gjort i liten grad.

g) Studentene kan diskutere via chatefunksjonen, men denne blir kun brukt til sosial formål.

Dersom aktørene bruker systemet hyppig, har vi en læringssituasjon med relativt raske tilbakemeldinger og tette, skriftlige koblinger i forhold til aktuelle tema.

Produsentens intensjon (med CF) er som sagt å legge til rette enkle verktøy for læring og samarbeid på nett. Som det går frem av verktøylisten (pkt.1.4.1), har verktøykassen i CF et potensiale både når det gjelder informasjonsformidling, kommunikasjon, læringsaktiviteter og organisering av undervisningen. Electronic environment provides the potential for alternative forms of organisation that free education from some of the constraints of the traditional face to face environment (Britain & Liber: 2004: s.4). Sett mot fjernundervisning gir sitatet umiddelbart mening, men spørsmålet er om CF kan tilføre campusmiljøet kvaliteter utover det ordinære tilbudet.

38 Etter intervju med IKT-ansvarlig og ledelsen ved ALI