• No results found

Antall korrekte svar blant de 20% svakeste staverne, fordelt på regulære og irregulære ord

Figur 13. Histogram over de 20% svakeste staverne fordelt på kjønn, og antall korrekte svar på regulære ord

Blant de 20% svakeste elevene, viser histogrammet at det er en større andel gutter enn jenter har mellom 5 og 8 korrekt skrevet regulære ord. Større andel jenter enn gutter har mellom 0-4 korrekt skrevet regulære ord, sett bort ett korrekt stavet regulært ord. Et regulært ord som har høyest frekvens i korrekt stavet hos både gutter og jenter, er diktatordet kam som blir stavet korrekt av 74,7% av jentene og 79,5% av guttene i gruppen med de 0% svakeste. For oversikt over kjønnsfordeling i antall korrekt stavede regulære ord, se vedlegg 6.

Figur 14. Histogram over de 20% svakeste staverne fordelt på kjønn, og antall korrekte svar på irregulære ord

55

For de irregulære ordene, er det flere elever samlet sett som skårer i nedre del av skalaen sammenlignet med de regulære ordene. Resultatene viser at guttene skårer høyere enn jentene i nedre del av skalaen. 21,3% av guttene har 0 korrekte svar, sammenlignet med jentenes 11,0%. Histogrammet viser at stort sett er det en større andel jenter staver på tre korrekt stavede irregulære ord eller mer sammenlignet med guttene. For guttene er høyest antall korrekte svar innen regulære ord 7 av totalt 11, mens for jentene er høyest antall korrekte svar 6 korrekte svar. Et irregulært ord som skiller seg ut, er diktatordet pizza som blir stavet korrekt av 48,4% av jentene og 38,6% av guttene i gruppen med de 20% svakeste staverne.

For oversikt over kjønnsfordeling i antall korrekt stavede irregulære ord, se vedlegg 6.

5.4.1 Signifikanstesting - kjønnsforskjeller på irregulære og regulære ord blant de 20% svakeste staverne

Mann Whitney U-test ble brukt for å undersøke om forskjeller i gjennomsnitt på regulære og irregulære ord blant de 20% svakeste staverne er signifikante (vedlegg 4). Viser resultatene at sig.<0.05, er forskjellene signifikante.

For regulære ord er sig.= 0.740, og dermed opprettholdes nullhypotesen om at det ikke er noen statistisk signifikans mellom gutter og jenter på regulære ord.

For irregulære ord er sig.=0.004, og dermed forkastes nullhypotesen om at det ikke er noen statistisk signifikans mellom gutter og jenter på irregulære ord.

Dermed ser vi at det er signifikant forskjell mellom gutter og jenter på irregulære ord, men ikke på regulære ord.

5.4.2 Signifikanstesting – kjønnsforskjeller på irregulære og regulære ord blant de 80% andre

Mann Whitney U-test ble brukt for å undersøke om forskjeller i gjennomsnitt på regulære og irregulære ord blant de 20% svakeste staverne er signifikante (vedlegg 4). Viser resultatene at sig.<0.05, er forskjellene signifikante.

For regulære ord er sig.= 0.012, og dermed forkastes nullhypotesen om at det ikke er noen statistisk signifikans mellom gutter og jenter på regulære ord.

For irregulære ord er sig.=0.000, og dermed forkastes nullhypotesen om at det ikke er noen statistisk signifikans mellom gutter og jenter på irregulære ord.

56

5.5 Stavefeilskategorisering

Totalt Regulære ord Irregulære ord

Jenter Gutter Jenter Gutter Jenter Gutter

68,5 71,0 56,2 55,4 78,6 83,7

Figur 15. Oversikt over kjønnsforskjeller i feilstaving for de 20% svakeste staverne for alle ord, regulære og irregulære ord. Tall oppgitt i prosent

Som figuren over viser, er det totalt sett større andel gutter enn jenter som staver diktatord feil, med en differanse på 2,5 mellom gutter og jenter. Når det gjelder de regulære ordene, er det større andel jenter enn gutter som gjør slike feil, med en differanse på 0,8%. På irregulære ord er det større andel gutter enn jenter som gjør slike feil, med differanse på 5,1%.

For å finne ut om det er kvalitative forskjeller i gutters og jenters stavefeil, ble hvert enkelt ord kodet etter stavekategoriene som det ble redegjort for i figur 5 i metodedelen. Hvordan fordelingen mellom de ulike kategoriene er på ordnivå, se vedlegg 6.

Jenter Korrekt

staving

Fonemisk ukorrekt staving

Fonemisk korrekt staving

Ikke-fonemisk feil Regulære

ord

44,0 27,0 13,7 14,9

Irregulære ord

21,2 27,8 32,0 18,2

Figur 16. Kategorisering av stavemåter av regulære og irregulære ord for jentene i gruppen med de 20%

svakeste staverne. Tall oppgitt i prosent

57

Figur 17. Kategorisering av stavemåter av regulære og irregulære ord for guttene i gruppen med de 20%

svakeste staverne. Tall oppgitt i prosent

Figur 18. Histogram over stavekategorier av stavemåter fordelt på kjønn og irregulære og regulære ord

I figur 16 og 17 ser vi at det er større andel av jentenes staveforsøk av regulære ord som kategoriseres om korrekt stavet, sammenlignet med de irregulære ordene. Det samme gjelder for guttene. For jentene er differansen på 22,4 % mellom regulære og irregulære ord, for guttene er differansen mellom regulære og irregulære ord 28,3 %. Guttene har 0,5% flere korrekt stavede regulære ord enn jentene, mens jentene har 4,9% flere korrekt stavede irregulære ord enn guttene.

I kategorien fonemisk ukorrekt staving, er større prosentandel av guttenes staveforsøk, både av regulære og irregulære ord, blitt stavet slik de havner i denne kategorien sammenlignet med jentene. Guttene har 3,4 % flere staveforsøk som blir kategorisert som fonemisk ukorrekte

44,5 30,4

58

sammenlignet med jentene i staving av regulære ord. For de irregulære ordene, er differansen i staveforsøk som er kategorisert som fonemisk ukorrekt staving 4,3%.

I kategorien fonemisk korrekt staving, er det en større prosentandel av guttenes staveforsøk som blir stavet slik de havner i denne kategorien, sammenlignet med jentene. Dette gjelder både for de regulære og de irregulære ordene. Differansen mellom gutter og jenter i

staveforsøk av regulære ord som kategoriseres som fonemisk korrekt, er 1,1%, mens differansen mellom gutter og jenter i staveforsøk av irregulære ord som kategoriseres som fonemisk korrekt er 3,5%.

Jentene har flere staveforsøk av både regulære og irregulære ord som blir kategorisert som ikke-fonemiske feil sammenlignet med guttene. Differansen mellom jenter og gutter i denne kategorien for regulære ord er 6,3%, mens differansen mellom jenter og gutter i denne kategorien for irregulære ord er 3,9%.

For en oversikt over kjønnsforskjeller i de ulike kategoriene på hvert enkelt regulært og irregulært ord, se vedlegg 14 - 17.

59