• No results found

ANDRE VURDERTE UTBYGGINGSLØSNINGER

In document STORHEIA VINDPARK (sider 74-80)

I dette kapittelet blir det kort redegjort for alternativer og versjoner til vindpark med adkomstvei og nettilknytning som har vært vurdert underveis i planleggings- og utredningsarbeidet for Storheia vindpark. Disse alternativene konsesjonssøkes ikke.

10.1 Tidligere vurderte planområder for vindparker på Fosen

Storheia vindpark er et av fire prosjekter i Statkrafts melding ”Fire vindparker på Fosen” som ble sendt NVE i juni 2006 (Figur 10.1). NVE gjennomførte høring av denne meldingen høsten 2006. Etter høringsrunden, samt påfølgende undersøkelser og dialog med lokale myndigheter, besluttet Statkraft å avslutte planleggingen av Leksvik og Rissa vindparker. Hensynet til friluftsliv og reindrift i de aktuelle områdene var tungtveiende grunner for denne beslutningen. For Benkheia vindpark ble det besluttet å avvente planleggingen til fylkesdelplan for vindkraft i Sør-Trøndelag forelå.

Figur 10.1 Planområder i henhold til melding

Storheia vindpark

Konsesjonssøknad og forslag til reguleringsplan Andre vurderte utbyggingsløsninger

Statkraft sendte i juni 2006 konsesjonssøknad for Kvenndalsfjellet vindpark i Åfjord kommune. Kvenndalsfjellet vindpark omfattet i en tidlig fase av planleggingen et område som strekker seg videre nordøst fra det omsøkte planområdet (inkl.

Bjørnabakklumpen og Grønlia). Senere i planprosessen ble det etter innspill fra Åfjord kommune og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag besluttet at dette området ikke skulle inkluderes i konsesjonssøknaden. I forslaget til fylkesdelplan for vindkraft i Sør-Trøndelag fremgår det at fylkeskommunen anser området mellom Kvenndalsfjellet og Bessakerfjellet som et av to mulige tyngdepunkt for vindkraft i fylket.

10.2 Tidligere vurderte utbyggingsløsninger

Det har vært vurdert flere alternative plasseringer av vindmøller og veier. En optimal plassering av vindmøller med veier i en vindpark foretas på bakgrunn av vindmålinger og innspill fra konsekvensutredningene som utføres parallelt med den tekniske og økonomiske planleggingen.

I tillegg til de to omsøkte versjonene (B1 små vindmøller og B1 store vindmøller) har det vært jobbet med følgende versjoner:

Versjon A1 små vindmøller

Denne versjonen var et tidlig forslag til plassering av 2,3 MW vindmøller som konsekvensutredningene startet opp med. Denne versjonen er ikke aktuell for utbygging og vil ikke bli konsesjonssøkt av Statkraft.

Versjon A1 store vindmøller

Denne versjonen var et tidlig forslag til plassering av 4,5 MW vindmøller som konsekvensutredningene startet opp med. Denne versjonen er ikke aktuell for utbygging og vil ikke bli konsesjonssøkt av Statkraft.

10.3 Andre konsekvensutredede utbyggingsløsninger

I tillegg til vurdering av planområdet som helhet er det vurdert konsekvenser ved utbygging av et redusert planområde. Disse versjonene er ikke konsesjonssøkt. En redusert utbyggingsløsning ble konsekvensutredet for å vurdere miljøgevinsten av å omsøke en redusert utbygging. Basert på en helhetlig vurdering er det vurdert at forskjellen i konfliktgrad mellom full og redusert utbygging ikke er stor nok til å forsvare at en redusert utbygging blir omsøkt. For detaljer knyttet til

konsekvensutredningene for disse vurderte, men ikke omsøkte løsningene henvises det til Del B.

Tabell 10.1 viser versjoner for henholdsvis 2,3 og 4,5 MW vindmøller for utbygging av et redusert planområde. Tabell 10.2 viser total installert effekt fordelt på kommune.

Kart over vurderte utbyggingsløsninger for henholdsvis 2,3 og 4,5 MW vindmøller for et redusert planområde er vist i Figur 10.2 og Figur 10.3.

Storheia vindpark Andre vurderte utbyggingsløsninger Konsesjonssøknad og forslag til reguleringsplan

Tabell 10.1 Andre konsekvensutredede versjoner – ikke konsesjonssøkt

Versjon Antall Installert effekt

pr. vindmølle

Totalt installert effekt

B2 små vindmøller 71 stk 2,3 MW 160 MW

B2 store vindmøller 50 stk 4,5 MW 225 MW

Tabell 10.2 Total installert effekt fordelt på kommune – ikke konsesjonssøkt Versjon Installert effekt

Åfjord kommune

Installert effekt Bjugn kommune

Totalt installert effekt

B2 små vindmøller 105 MW 55 MW 160 MW

B2 store vindmøller 150 MW 75 MW 225 MW

Figur 10.2 Redusert utbyggingsløsning med 2,3 MW vindmøller – ikke konsesjonssøkt

Storheia vindpark

Konsesjonssøknad og forslag til reguleringsplan Andre vurderte utbyggingsløsninger

Figur 10.3 Redusert utbyggingsløsning med 4,5 MW vindmøller – ikke konsesjonssøkt

10.4 Vurderte adkomstveier

Storheia vindpark er planlagt i kupert terreng og planlegging av gode veitraséer er utfordrende. Det har i løpet av planleggingen vært benyttet ekstern kompetanse på veibygging for å komme frem til gode veitraséer.

I tillegg til det omsøkte alternativet for adkomstvei (Adkomstvei fra øst) har følgende alternativer vært utredet, men er ikke konsesjonssøkt (Figur 10.4):

o Adkomstvei fra nord o Adkomstvei fra sør o Adkomstvei fra vest o Tunnel fra øst

Storheia vindpark Andre vurderte utbyggingsløsninger Konsesjonssøknad og forslag til reguleringsplan

Alternativene er forkastet etter en samlet vurdering av teknisk-økonomiske, anleggsmessige/driftsmessige og miljømessige forhold.

Underveis i prosessen har også andre innspill fra utredere og grunneiere vært vurdert, men forkastet som teknisk vanskelige/umulige å realisere pga krevende topografi og strenge krav til stigningsforhold og kurvatur for veisystemet.

Figur 10.4 Vurderte adkomstveier og plassering av transformatorstasjoner – ikke konsesjonssøkt

10.5 Vurderte alternativ for nettilknytning

I tillegg til omsøkte alternativ for plassering av transformatorstasjon har ytterligere et alternativ for plassering av transformatorstasjon vært vurdert (alternativ B).

Alternativet lå oppe på fjellryggen mellom Laugen og Skjerlona sør for det omsøkte alternativet (Figur 10.4). Alternativet er forkastet etter en samlet teknisk-økonomisk og miljømessig vurdering.

Storheia vindpark

Konsesjonssøknad og forslag til reguleringsplan Andre vurderte utbyggingsløsninger

Før Statnett sendte melding for nytt sentralnett på strekningen Roan – Trollheim med ny sentralnettsstasjon ved Storheia ble det vurdert å bygge en kraftledning fra

Storheia vindpark til Roan transformatorstasjon som produksjonsledning /

nettilknytning for Storheia vindpark. Vurdert trasé var tilnærmet identisk med Statnetts meldte trasé. På grunn av Statnetts meldte sentralnettsstasjon ved Storheia er

nettilknytning av Storheia vindpark til Roan transformatorstasjon ikke konsesjonssøkt.

Dersom det ikke realiseres nytt sentralnett sør for Roan kan det igjen være aktuelt å vurdere denne løsningen. Det vises til samordnet konsesjonssøknad ”Felles

Nettilknytning av vindkraftverk sør for Roan” for ytterligere detaljer.

Storheia vindpark

Konsesjonssøknad og forslag til reguleringsplan Reguleringsplan

In document STORHEIA VINDPARK (sider 74-80)