• No results found

Andre merknader

In document Om lov om endringer i barnehageloven (sider 34-40)

4.7 Departementets vurdering etter

4.7.7 Andre merknader

Departementet foreslår at § 13 om rett til prioritet ved opptak i barnehage videreføres uendret. Gjel-dende § 13 har ingen nedre aldersgrense for hvilke

barn som har rett til prioritet. Denne retten videre-føres.

Sametinget og Norske Samers Riksforbund har vært opptatt av at samiske barn må få en lovfestet rett til et barnehagetilbud tilpasset deres språk og kultur og at dette bør gjelde i alle kommuner. De-partementet har forståelse for Sametingets og Nor-ske Samers Riksforbunds syn, men mener at det ik-ke vil være mulig å lovfeste en rett til et samisk bar-nehagetilbud. Det følger av gjeldende barnehage-lov § 8 tredje ledd at kommunen har ansvaret for at barnehagetilbudet til samiske barn i samiske di-strikt bygger på samisk språk og kultur. Videre skal det i øvrige kommuner legges til rette for at sa-miske barn kan sikre og utvikle sitt språk. Departe-mentet mener at samenes rettigheter blir tilstrek-kelig ivaretatt gjennom gjeldende bestemmelser.

Departementet har merket seg at noen hørings-instanser har uttalt seg om hvorvidt det er behov for et nasjonalt organ for foreldremedvirkning (for-eldreutvalg for barnehagen). Departementet viser til at foreldrenes rolle i barnehagen er ivaretatt i reglene om foreldreråd og samarbeidsutvalg, jf.

barnehageloven § 4.

5 Øvrige endringer

Direktiv 2005/36/EF om godkjennelse av yrkesk-valifikasjoner ble vedtatt av Europaparlamentet og Rådet 7. september 2005 og trådte i kraft i med-lemslandene 20. oktober 2007. Direktivet har til hensikt å reformere ordningen med godkjenning av yrkeskvalifikasjoner.

I gjeldende barnehagelov §§ 17 og 18 heter det at Departementet gir nærmere forskrifter om (...)

godkjenning av utenlandske utdanninger. Denne forskriftshjemmelen foreslås endret til at Departe-mentet gir nærmere forskrifter om (...) godkjenning av yrkeskvalifikasjoner fra utlandet. Forslaget frem-mes for å få barnehagelovens ordlyd i samsvar med direktiv 2005/36/EF om godkjennelse av yrkeskva-lifikasjoner. Forslaget innebærer ingen materielle endringer.

6 Administrative og økonomiske konsekvenser

Forslaget om rett til barnehageplass er generelt ik-ke ventet å ha særlige økonomisik-ke og

administrati-ve konsekadministrati-venser da retten til barnehageplass innfø-res ved full barnehagedekning.

7 Merknader til de enkelte paragrafer

Til § 8 Kommunens ansvar

Bestemmelsens andre ledd første punktum er nær-mere omtalt under kapittel 4.

Andre ledd første punktumer endret og fastset-ter kommunens ansvar for å oppfylle retten til bar-nehageplass etter § 12a for alle som er bosatt i kom-munen. Bestemmelsen utvider kommunens ansvar i forhold til barnehageloven av 2005 hvor kommu-nen hadde plikt til å sørge for at det fantes et til-strekkelig antall barnehageplasser for barn under opplæringspliktig alder. Dette innebærer at det nå gis en individuell rett til barnehageplass for det en-kelte barn etter nærmere angitte kriterier i § 12a, som også angir det nærmere innholdet i kommu-nens plikt. Kommunen har ikke tidligere vært på-lagt å ha et bestemt antall barnehageplasser eller en bestemt dekningsprosent, men måtte selv fast-sette det reelle behovet for barnehageplasser i sin kommune. Kommunens plikt til å oppfylle retten til barnehageplass pålegger kommunen nå å sørge for det antall plasser som er nødvendig slik at retten til plass for det enkelte barn sikres.

Retten til barnehageplass er kun en minimums-forpliktelse for kommunen, og er ikke til hinder for at kommunen kan tilby barnehageplass til barn som ikke har rett til barnehageplass i henhold til

§ 12a dersom det er kapasitet.

Barn med rett til barnehageplass som får avslag på søknad om barnehageplass eller får vedtak om plass som ikke korresponderer med retten, kan få prøvet dette vedtaket, enten ved forvaltningsklage eller domstolsbehandling. Forskrift om saksbe-handlingsregler ved opptak i barnehage regulerer søkeres klagerett.

Øvrige ledd i bestemmelsen videreføres uend-ret og er omtalt i Ot.prp. nr. 72 (2004–2005) Om lov om barnehager (barnehageloven).

Til § 12a Rett til barnehageplass

Bestemmelsen er nærmere omtalt under kapittel 4.

Første ledd gir rett til barnehageplass for barn som fyller ett år innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass. Retten skal oppfylles fra august måned det året det søkes om plass. Barn

født fra og med september vil ha rett til plass fra au-gust påfølgende år. Foreldrene må selv beregne når retten inntreffer og påse å søke innen fristen for opptak, som settes av kommunen, jf. tredje ledd.

Søkere med rett til barnehageplass som ikke øns-ker plass fra første aktuelle opptak, skal tilbys plass ved neste opptak. Barn med rett til prioritet til opp-tak etter § 13 har etter søknad rett til plass selv om det ikke har fylt ett år innen utgangen av august.

Barn som har rett til barnehageplass i henhold til § 12a, har rett til å motta en barnehageplass i samsvar med denne loven med forskrifter. Dette betyr rett til plass i en barnehage som er godkjent etter barnehageloven §§ 10 jf. §§ 1 og 2 eller § 11.

Barnehager som er godkjent har ansvar for å drive virksomheten i samsvar med gjeldende lover og re-gelverk, jf. barnehageloven § 7 første ledd.

Andre leddgir barnet rett til plass i barnehage i den kommunen barnet er bosatt. Barnet er bosatt i den kommunen det har bostedsadresse. Bestem-melsen er ikke til hinder for interkommunalt sam-arbeid. Kommunen kan bare oppfylle retten til bar-nehageplass i en annen kommune dersom foreldre-ne/de foresatte ønsker dette.

Tredje leddfastslår at kommunen skal ha mini-mum ett opptak i året og at kommunen skal fastset-te søknadsfrist til opptaket. Regelen definerer et minimum, og kommunen står fritt til å ha flere eller supplerende opptak.

Til § 17. Styrer

Bestemmelsen er nærmere omtalt under kapittel 5.

Fjerde ledder endret for å få ordlyden i samsvar med direktiv 2005/36/EF om godkjennelse av yr-keskvalifikasjoner. Endringen innebærer ingen ma-teriell endring.

Øvrige ledd i bestemmelsen videreføres uend-ret og er omtalt i Ot.prp. nr. 72 (2004–2005) Om lov om barnehager (barnehageloven).

Til § 18. Barnehagens øvrige personale

Bestemmelsen er nærmere omtalt under kapittel 5.

Fjerde ledder endret for å få ordlyden i samsvar med direktiv 2005/36/EF om godkjennelse av

yr-keskvalifikasjoner. Endringen innebærer ingen ma-teriell endring.

Øvrige ledd i bestemmelsen videreføres uend-ret og er omtalt i Ot.prp. nr. 72 (2004–2005) Om lov om barnehager (barnehageloven).

Kunnskapsdepartementet t i l r å r:

At Deres Majestet godkjenner og skriver under et framlagt forslag til proposisjon til Stortinget om lov om endringer i barnehageloven (rett til plass i barnehage).

Vi HARALD, Norges Konge,

s t a d f e s t e r :

Stortinget blir bedt om å gjøre vedtak til lov om endringer i barnehageloven (rett til plass i barnehage) i samsvar med et vedlagt forslag.

Forslag

til lov om endringer i barnehageloven (rett til plass i barnehage)

I

I lov 17. juni 2005 nr. 64 om barnehager gjøres følgende endringer:

§ 8 annet ledd skal lyde:

Kommunen har plikt til å tilby plass i barnehage til barnunder opplæringspliktig alder som er bosatt i kommunen, jf. § 12a. Utbyggingsmønster og driftsformer skal tilpasses lokale forhold og behov.

Ny § 12a skal lyde:

Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i sam-svar med denne loven med forskrifter.

Barnet har rett til plass i barnehage i den kommu-nen der det er bosatt.

Kommunen skal ha minimum ett opptak i året.

Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen.

§ 17 fjerde ledd skal lyde:

Departementet gir nærmere forskrifter om dis-pensasjon fra utdanningskravet og om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner fra utlandet.

§ 18 fjerde ledd skal lyde:

Departementet gir forskrifter om dispensasjon, om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner fra utlandet og om unntak fra utdanningskravet for personale som arbeider i barnehagen på nattid.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.

In document Om lov om endringer i barnehageloven (sider 34-40)

RELATERTE DOKUMENTER