• No results found

Andre økonomiske ringvirkninger

5 DATA & ANALYSE

5.5 Andre økonomiske ringvirkninger

De ikke-prissatte konsekvensene av de besøkendes forbruk utgjør en alternativ kilde til merverdi som har multiplikatoreffekter (Weber & Chon, 2002, s. 34). Det forbruket som kan kategoriseres som «nye penger» har multiplikatoreffekter på inntekt og sysselsetting. Potensielt driftsunderskudd som følge av overkapasitet i kongress- og utstillingsnæringen må kompen-seres for, som regel gjennom at det faktiske økonomiske overskuddet blir nedjustert med tilsvarende beløp. Det har blitt gjennomført omfattende forskning, blant annet av Dwyer (Dwyer et al., 2000) og Foley (CT Foley, Schlenker, Edwards, & Hayllar, 2010, s. 1-41), (Carmel Foley, Schlenker, Edwards, & Lewis-Smith, 2013) innen kartlegging av ikke-prissatte konsekvenser, og problemstillingen er som oftest forskernes evne til å sette en pengeverdi på konsekvensene som følge av arrangementet.

54

«Hallmark events» som det heter på fagspråket trenger ikke nødvendigvis å være store av skala. Det som definerer hvorvidt om arrangementet er et «hallmark event» er om arrange-mentet avholdes på samme plass gjentatte ganger, slik at når arrangearrange-mentet nevnes, så evner man å knytte opp arrangementet mot destinasjonen som den avholdes i. «Hallmark events» er type arrangementer som er identifisert med ånden i byen. For eksempel når man tenker på ONS, så kobler man dette automatisk opp imot Stavanger. Oktoberfesten i Munchen, Karnevalet i Rio, Mardi Gras i New Orleans, og ikke minst, sykkelrittet Tour de France, er eksempler på dette. Getz (Getz, 2005) hevder at enhver destinasjon behøver slike arrangement for å eksponere destinasjonen for media, og for å skape en positiv oppfatning av destinasjonen. Getz (Getz, 2005) viser til at dette er god måte å skape konkurransefortrinn på. Dwyer (Dwyer et al., 2000) nevner at mediainnflytelsen har en stor rolle når det er snakk om å eksponere destinasjonen for omverdenen. Han nevner videre at mediaeksponeringen kan bidra til lang-siktige positive immaterielle ringvirkninger for fremtiden.

Analysen i denne oppgaven har som mål å estimere prissatte konsekvenser av European Poultry Conference, og hva arrangementet generer i form av økt økonomisk overskudd til regionen. Derimot kan et slikt arrangement imidlertid ha både positive og negative ringvirk-ninger som ikke kan kvantifiseres på en objektiv måte. Typisk er det lokalmiljøet som blir påvirket. Dette er sosiale, kulturelle og miljømessige konsekvenser av MICE-næringen som kan ha positive eller negative utslag. For å kunne sette en nytteverdi på disse innvirkningene, må man utføre en fullstendig nytte- kostnadsanalyse der de ikke-prissatte konsekvensene blir betraktet. I en klassisk ringvirkningsanalyse blir disse konsekvensene behandlet overfladisk eller at de blir forsømt (Weber & Chon, 2002, s. 35). Den lokale entusiasmen som skapes som følge av avgjørelsen om å avholde internasjonale utstillinger og møter, samt økt media-eksponering bidrar til at Stavanger potensielt kan bli en attraktiv by å avholde fremtidige utstillinger i. Når en by velger å være vert for et arrangement er det ønskelig at dette skal bidra til å tiltrekke fremtidige besøkende som skal bruke penger i regionen, samtidig som intensjonen er at arrangementet skal bidra til å gjøre Stavanger til en attraktiv destinasjon å feriere i. Disse positive innvirkningene er vanskelig å kvantifisere på en objektiv måte. Likevel er det et stort skille mellom arrangementer som blir avholdt, særlig når det er snakk om omfanget av arrangementet. Noen arrangementer tilføyer kortsiktige økonomiske ringvirkninger, slik som European Poultry Conference. Andre arrangementer, som for eksempel ONS, bidrar til at utstillinger er en viktig bidragsyter for turisme og økonomisk utvikling for regionen med tanke på besøksomfanget og oppmerksomheten rundt utstillingen.

55

Merverdien som skapes av denne assosiasjonen er vanskelig å kvantifisere, men det er klart at dette er en positiv verdi for regionen. Slike arrangementer bidrar til etablering av nye bedrifter, økt sysselsetting, økt produktivitet og derav høyere forbruk i realøkonomien. I tillegg bidrar arrangementene til at det kommer fagpersoner innenfor forskjellige fagfelt som bidrar til å øke kvaliteten på forskning og utvikling innenfor de respektive næringene, og bidrar med å styrke lokalbefolkningens evne til å etablere samt utvikle nye bedrifter (Dwyer et al., 2000).

Arrangementene som blir avholdt i regi av Stavanger Forum bidrar også til at bedriftene i regionen får tilgang til ny teknologi, utveksling av ideer samt etablering av nye forretnings-kontakter som er verdifullt for videre utvikling innenfor enhver næring.

Konferanser og utstillinger generer i tillegg økte investeringer i infrastruktur som kan være til stor fordel for regionen, og for potensielle besøkende i fremtiden. Infrastrukturen i Stavanger per idag er ifølge Gaining Edge (Gaining Edge, 2018) tilfredsstillende for transport fra Stavanger Forum til Stavanger sentrum. Utover dette har infrastrukturen utfordringer sammen-lignet med andre storbyer i Norge. Økt aktivitet i kongressnæringen kan være en bidragsyter til økt utvikling av allerede eksisterende transportanlegg. Utbygging av infrastruktur kan være med å forbedre bytilbudet, samtidig som at forbedret infrastruktur tilrettelegger for økt samferdsel rundt omkring i Stavanger.

Det er viktig å notere seg at slike arrangementer også kan bidra til forringelse av lokalbefolk-ningens nytte gjennom økte folkemengder, trafikkopphopning, kriminalitet, forsøpling, eiendomsskader og vandalisering (Trevor Mules & Dwyer, 2005). Under store utstillinger blir det blant annet utlevert store mengder papir i form av trykt materiale og man får tildelt store mengder utstillingsrelaterte reklameeffekter, det være seg penner og annen type gadgets etc., som bidrar til økt miljøforringelse. Slike konsekvenser er det vanskelig å sette en pengeverdi på. Store arrangementer fører videre til at innbyggerne er mer tilbøyelige til å reise ut av regionen i perioden arrangementet avholdes. Dette fører til at lokale varer og tjenester mister potensiell omsetning som ellers ville vært tilført dem. Videre fører denne forflyttingen av innbyggere til "lekkasje" av forbruk (Dwyer et al., 2000), forbruk som ellers ville blitt tilført de lokale butikkene om arrangementet ikke hadde blitt avholdt i Stavanger.

56