• No results found

I dette avsnittet ønsker vi å analysere og konkludere om det finnes en sammenheng mellom DIPS målstyringssystem og risikostyring. Vi vil i denne sammenheng belyse dette ved å benytte de vi mener er de viktigste aspektene, der noen for øvrig har blitt nevnt tidligere i rapporten.

I følge styremedlemmet vi fikk kontakt med, er tilgang på kompetanse i form av medarbeidere en av bedriftens største utfordringer. Ved tap av kompetanse oppstår det høy risiko for

bedriftens daglige drift. Målstyringssystemet måler i dag medarbeidertilfredshet, hvor

ledelsen benytter fordeler gjennom ansattegoder for å opprettholde og øke tilfredsheten. Dette er et av våre funn som fremstiller en sammenheng. Samtidig har vi identifisert en risiko som bedriften selv ikke har fokusert på, men som vi mener kan være potensielt ødeleggende for bedriften. I dag er det kun økonomi- og finansdirektøren i DIPS som har ansvaret for balansert målstyring, og dette kan føre til problemer dersom han endrer arbeidsgiver.

Den nye prosjektstyringsmetodikken Scrum, er som nevnt et håndteringstiltak på grunn av den risikoen den tidligere vannfallsmodellen kunne ført med seg. Scrum har likevel ikke bare påvirket strategien, men bidratt til utvikling av nye målbare parametere i målstyringssystemet.

136 Høgskolen i Bodø

Ved innføringen skal bedriften blant annet ha et parameter de kaller ”fokusfaktor”, som skal ha til hensikt å måle den direkte aktiviteten på bestemte problemstillinger. Dette gjøres for å minimere risikoen knyttet til produksjonsprosjektene, og vil være nyttig for å måle kostnadene og fremdriften i produksjonsprosjektene.

Et annet forhold mellom risiko og balansert målstyring er i styringsparametrene knyttet til feilmeldinger. Dette er en løpende prosess som måler kvaliteten i produktene de leverer. Om det kommer mange feilmeldinger kan dette tyde på at det er et alvorlig problem knyttet til produktene. Dette er en risiko både med tanke på kundetilfredshet og etikk. En feil i DIPS produkter kan i verste fall ha fatale konsekvenser, og ville være svært ødeleggende for bedriften.

Sammenhengen mellom balansert målstyring og risiko er god. De viktigste fokusområdene, som ansattes tilfredshet, samt utvikling og leveranse av prosjektene kommer alle frem i balansert målstyring. Det eneste vi vil kommentere her er risikoen for dårlig måloppnåelse. I balansert målstyring er dårlig måloppnåelse en svært aktuell risiko, for hvis bedriften ikke når sine mål går det ut over strategiens oppnåelse. Derfor er en svært viktig parallell mellom balansert målstyring og risiko håndteringen av dårlig måloppnåelse. I en uformell samtale med en av våre informanter fikk vi høre at håndtering av dårlig måloppnåelse var noe bedriften ønsket å fokusere mer på. Hvis måltallene er røde over lengre tid må det gjøres handlinger for å forbedre disse, og selv om svak måloppnåelse blir diskutert i styremøtene, finnes det ingen konkret handlingsplan for å rette opp styringsparametrene. Dette kan skyldes at DIPS ikke har hatt store problemer med måloppnåelse eller at styringssystemet er nytt, men i den grad det er mulighet med de ressursene bedriften har til rådighet, kan det være aktuelt å lage scenarioanalyser for å evaluere konsekvensene av måloppnåelse samt finne måter for å rette opp i det.

5.7 Konklusjon

Sammenhengen mellom teori og praksis i DIPS ASA er generelt svært god. Både for balansert målstyring, risiko og strategi finnes det en klar sammenheng mellom de teoretiske modellene og metodene brukt i bedriften. Men det må også nevnes at det finnes avvik mellom hvordan teorien beskriver aspektene av fagfeltene og hva DIPS har gjort.

Bacheloroppgave i Regnskap og Økonomistyring

I strategien er det en forskjell mellom hvordan teorien beskriver visjon og foretningsidé og hvordan disse er utformet i DIPS. Målstyringssystemet er ikke operasjonalisert i like stor grad som teorien tilsier, men dette skyldes organisasjons- og markedsmessige hensyn. Det

fokuseres også mindre på risiko og eksterne forhold enn det teorien gjør. Risikohåndteringen har lite informasjon om konkurrentene, og fokuserer i all hovedsak på risiko knyttet til nåsituasjonen, og ikke fremtidlig risiko.

Sammenhengen mellom de tre delene av DIPS er også god. Strategien og balansert målstyring er svært godt knyttet sammen. Styringssystemet blir revidert årlig, både for å imøtekomme endringer fra strategien, men også for å forbedre de eksisterende måltallene.

Risikohåndteringen og strategien har også samsvar, noe som er synlig i at strategien har blitt endret ut i fra bedriftens syn på risiko. Korrelasjonen mellom balansert målstyring og

risikohåndteringen er følgelig også god. Selv om det mangler mange direkte måltall som fokuserer på risikoaspekter, blir disse tatt hensyn til indirekte gjennom andre måltall.

Svaret på vårt forskningsspørsmål er med andre ord – ja, strategien, balansert målstyring og risikohåndteringen i DIPS ASA henger godt sammen og samsvarer i stor grad med teorien.

Vår etiske underproblemstilling har vi også svart på i denne oppgaven. Her ble også svaret – ja, vi har tatt hensyn til de etiske retningslinjene. Dette har vi gjort gjennom å gjøre oppgaven konfidensiell, og sørge for samtykke med intervjuobjektene før intervjuene.

138 Høgskolen i Bodø

6. Kilder

Litteraturreferanser:

Hoff, Kjell Gunnar og Holving, Per Aksel (2002. 3. Opplag 2007) ”Balansert målstyring – Balanced Scorecard på norsk” Universitetsforlaget.

Norges interne revisorers forening (2004) ”Helhetlig risikostyring – et integrert rammeverk:

Sammendrag rammeverk” COSO

Johannessen, Asbjørn, Kristoffersen, Line og Tufte, Per Arne (2004) ”Forskningsmetode for økonomisk-administrative fag” abstrakt forlag

Roos, Göran, Von Krogh, Georg, Roos, Johan, Fernström, Lisa (1996. 4. Utgave 2005)

”Strategi – en innføring” Fagbogforlaget

Internetreferanser:

http://www.dips.no (Informasjon er også hentet fra underdomener, men der vi har hentet særlig mye informasjon står disse med egne oppføringer.)

http://www2.dips.no/index.php?ID=28

http://www2.dips.no/index.php?ID=23

http://www.ft.com/cms/s/2/297b22b2-fcfe-11d9-b224-00000e2511c8.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_health_record#Attempts_to_facilitate_EHR_compatib ility_in_the_United_States (Per 21.04.09 – hvis artikkelen er revidert i ettertid, ligger tidligere versjoner med kildehenvisninger til artikkelen i artikkelens historie. Vi har brukt stoff hentet fra kildehenvisning 15 til 19.)

Bacheloroppgave i Regnskap og Økonomistyring

http://www.iso.org/iso/about.htm

Andre kilder:

DIPS Årsberetning 2008. (25.03.09)

Intervjureferat 1 – Vedlegg 1

Intervjureferat 2 – Vedlegg 2

Styringssystemet til DIPS ASA

Strategidokumentet til DIPS versjon 2.2

Hjemmeeksamen 1 i Strategi, Organisasjon og Marked. Denne kan fås på forespørsel. Vi kan kontaktes på epostadressene marius.hansen.1986@gmail.com, limstrand@hotmail.com, eller morten_a_wold@hotmail.com. Vi kan også kontaktes på telefon: 95744985, 99583988 eller 41840471.

140 Høgskolen i Bodø

7. Vedlegg

7.1 Vedlegg 1 - Intervjuguide 1