• No results found

4   TRYGG MAT, DYREVELFERD, DYRE- OG PLANTEHELSE

4.1   Trygg mat

4.1.1   Zoonoser

Dette kapitlet tar opp deler av problematikken angående sykdommer som er overførbare mellom dyr og mennesker, zoonoser. Det er Mattilsynet som har ansvaret for å overvåke og kontrollere dyresykdommer, og for visse zoonoser finnes egne overvåkingsprogram. Veterinærinstituttet gir i samarbeid med Nasjonalt folkehelse-institutt og Mattilsynet ut en oversikt over tilstanden hvert år, utarbeidet i henhold til EUs zoonosedirektiv og som en del av rapporteringssystemet i EU. Tabell 4.1gir en oversikt over forekomst av zoonoser i Norge.

Ved undersøkelse for listeriose, ble det i 2011 funnet en positiv prøve, og det var i importert fisk. Også for salomonellose ble det funnet én positiv prøve, dette var i en kjøttskrapprøve. For E.coli ble det tatt 48 prøver (hovedsakelig fra mat, men også dyr

og miljø) i forbindelse med utredning av sykdom hos mennesker. Det ble ikke funnet noen direkte link mellom prøvene og tilfellene hos mennesker.

Tabell 4.1 Forekomst av zoonoser i norske næringsmidler

1)

Antall

Campylobacteriose 101 8,9 938 6,0 Ikke tilgjengelige data5) Salmonellose2) 19 984 0,0 17 197 0,0 5 414 0,0 6 829 0,0 Listeriose 718 0,6 2 483 0,2 1133) 2,7 1634) 0,6 Infeksj. med E. coli 4 050 0 59 0,0 >200 48

Brucellose 1 062 0 ukjent 0,0 Alle prøver negative 1) Fisk og skalldyr er ikke med.

2) De norske prøvene inkluderer også prøver av utenlandsk frukt og grønnsaker.

3) Av dette var 85 prøver av villfisk, mens resten var av oppdrettsfisk.

4) Her var 93 prøver av importerte fiskeprodukter, mens resten var av norsk villfisk.

5) Det gjøres ingen systematiske undersøkelser av mat, men alle slaktekyllingflokker som slaktes i perioden mai-oktober, testes fire dager før slakt. Tiltak gjøres på slakteriet dersom disse er positive.

Kilde: Norsk zoonosesenter. Zoonoserapporten 2011.

Av ikke matbåren smitte i Norge kan nevnes at ubehandlet drikkevann er identifisert som smittekilde både for salmonellose og for campylobacteriose. Direkte berøring med hund og katt eller andre dyr, også fugler, anses som en sannsynlig smittevei for flere sykdommer.

Tabell 4.2 viser antall registrerte sykdomstilfeller hos mennesker. Ifølge Mattilsynet forårsaker smittestoffer i maten i Norge lite sykdom sammenlignet med andre land. Det norske «Meldingssystem for smittsomme sykdommer» (MSIS) ble implementert i hele landet i 1975, og Nasjonalt folkehelseinstitutt er ansvarlig for dette systemet.

Hovedhensikten med MSIS er overvåking av smittsomme sykdommer for å følge smittesituasjonen, oppdage trender og avdekke utbrudd, slik at forebyggende tiltak raskt kan settes i verk. I henhold til smittevernloven er alle laboratorier som analyserer prøver fra mennesker samt leger, pålagt å rapportere tilfeller av visse sykdommer (i dag 53) til Folkehelseinstituttet.

Tabell 4.2 Antall registrerte sykdomstilfeller hos mennesker

Det registreres årlig 2 500–3 000 tilfeller av campylobacteriose, men det faktiske antallet av personer som rammes er betydelig høyere på grunn av generell underdiagnostisering. Campylobacter er internasjonalt satt i forbindelse med fjørfe, som antas å være hovedsmittekilden. Det synes ikke å være en like klar sammenheng i Norge, hvor både husdyr og ville fugler og dyr anses som friske smittebærere.

Fjørfekjøtt kjøpt rått, samt konsum av grillmat og ubehandlet drikkevann, og yrkesmessig kontakt med dyr er identifisert som viktige risikofaktorer.

Ca. 80 prosent av de som blir smittet av salmonellose får smitten i utlandet. I Europa som helhet er imidlertid antall personer som smittes med salmonellose på vei ned, men i Norge er antall personer smittet innenlands økende. Dette til tross for at forekomsten av salmonella i norske husdyr og kjøttvarer fortsatt er svært lav.

Norge hadde et større utbrudd av listeria i 2007, hvor smittekilden var økologisk mykost fra et småskalameieri, og 5 personer døde da av sykdommen. Det er for det meste eldre eller personer med en underliggende sykdom som blir smittet, og i 2009 var det 4 dødsfall på grunn av listeria. I 2010 døde 2 personer av listeria, og i 2011 var det 4 dødsfall.

Tuberkulose hos storfe og brucellose hos dyr anses som utryddet i Norge. Trikiner ble i 2011 ikke påvist hos slaktede svin eller hester, og heller ikke i de tre ulvene, den ene bjørnen og det ene villsvinet som ble kontrollert. Av de 96 undersøkte rødrevene ble det funnet T.nativa i en. Det ble ikke gjort positive funn av ekinokokker i verken slaktede dyr eller i de kontrollerte hunder, rødrever, mårhunder, vaskebjørner og ulver. Rabies er tidligere sporadisk påvist på Svalbard, og i 2011 ble det tatt prøver av hunder, polarrev, reinsdyr, isbjørner og sel i Svalbard-området. Av de 19 kontrollerte reinsdyrene var 10 positive, og av de 140 polarrevene var 5 positive. En rødrev fra fastlands-Norge ble også undersøkt, men den var negativ.

En studie ble i 2008 satt i gang for å kartlegge forekomsten av bakterien som forårsaker Q-feber. Da ble prøver fra storfe undersøkt, mens det i 2009 ble undersøkt prøver fra småfe. I 2010 ble både storfe, sauer, griser og alpakkaer undersøkt, mens det i 2011 kun ble tatt prøver av tankmelk. Alle de 3 289 prøvene i 2011 var negative, og det har alle tidligere resultater også vært. Q-feber rammer først og fremst drøv-tyggere, men også mennesker og kjæledyr som katt, kanin og fugler kan bli syke.

Kjøttbransjen12 har utarbeidet egne beredskapsplaner for munn- og klauvsjuke, miltbrann og salmonella. Dette er nærmere beskrevet i tidligere utgaver av Resultatkontrollen. Kugalskap (BSE) er ikke påvist i Norge, og i 2011 ble totalt

18 023 storfe undersøkt etter faste kriterier. Smitteveiene er ikke helt klarlagt, men overføring av sykdommen settes i forbindelse med nedsatt temperatur ved varmebehandling av animalsk materiale til fôr i Storbritannia13. Fra 1. juli 2011 vedtok EU sin faste komité for matkjeden og dyrehelse å trappe ned BSE-overvåkingen av friske storfe i EØS-området. Alderen for dyr som skal testes for BSE ble da hevet fra 4 til 6 år.

Flåttbårne sykdommer er også en type zoonose. De smitter via blodsugere som flått og mygg og kan forårsake alvorlige sykdommer både hos dyr og mennesker. De viktigste sykdommene som kan overføres med flåttbitt i Skandinavia er borreliose og anaplasmose. I 2002 ble det rapportert om 111 tilfeller av borreliose i Norge, i 2008 hadde tallet økt til 345 tilfeller, mens i 2010 og 2011 var tallet henholdsvis 288 og 247 tilfeller 14.