• No results found

3. METODE OG DATAINNSAMLING

3.9 Reliabilitet og validitet

Begrepene reliabilitet og validitet har sin opprinnelse i kvantitativ forskning (Kvale og Brinkmann, 2015, s.277).

Reliabilitet kan også kalles pålitelighet, og validitet kan kalles gyldighet. Kvale og Brinkmann bruker alle fire termene, og det er vanlig å bruke disse begrepene også i kvalitativ forskning i dag (ibid., s.276).

Kvale og Brinkmann viser til at begrepet reliabilitet har med forskningsresultatenes konsistens og troverdighet å gjøre (Kvale og Brinkmann, 2015, s.276). Begrepet blir ofte brukt i forbindelse med om det er mulig å reprodusere et resultat med andre forskere på andre tidspunkter. Man kan skille mellom reliabilitet under selve intervjuet, i

transkriberingen, og i analysen. Når det gjelder forstudien er sannsynligheten stor for at andre forskere ville ha fått de

25 https://musikkultur.no/meninger/musikkopplaring-eller-amatorkos-6.54.225665.fba17ecfd4 https://musikkultur.no/nyheter/-musikklinja-trenger-fornying-6.54.224781.a3c045265b https://musikkultur.no/nyheter/bekymret-for-lavt-niva-pa-elevene-6.54.213379.a0cb57b827 alle nedlastet 14.10.2018

37

samme svarene fra forskningsdeltakerne som jeg gjorde, siden mye i intervjuene dreide seg om verifiserbare faktakunnskaper. Men en annen forsker som gjennomførte slike intervjuer i et annet skoleår ville allikevel ha fått en del andre svar fordi størrelsen på elevkullene kan variere en del fra år til år. Men de innbyrdes forskjellene mellom skolenes organisering av undervisningen ville med stor sannsynlighet ha vært reproduserbar. Jeg vil hevde at transkriberingen og analysen av intervjuene også ville ha vært reproduserbar i stor grad.

Når det gjelder fokusgruppeintervjuet ville en annen forsker sannsynligvis ha fått en del av de samme svarene fra deltakerne som jeg gjorde. Men det er vanskeligere å si hvordan selve diskusjonen ville ha utviklet seg siden den var mer avhengig av at jeg var meget oppmerksom på når jeg skulle holde meg i bakgrunnen, og når jeg skulle få

deltakerne videre til det neste emnet. En annen forsker kunne ha fått mer dybde i diskusjonen med å la deltakerne diskutere enda friere, men da sannsynligvis på bekostning av bredden i intervjuet. Det har vært relativt mye utvikling i rammene rundt faget gehørtrening siden 2016 på grunn av de nye kravene om landssamarbeid når det gjelder

eksamen, ny Generell del av læreplanen i 2017, og den pågående fagfornyelsen. Det kan derfor hende at en annen forsker ville ha fått en helt annen diskusjon om, for eksempel, fem års tid.

Når det gjelder teori, metode og analysearbeid, har jeg gjort bruk av mye teori og forskning som jeg refererer til i teksten. Jeg har vært nøye med å dobbeltsjekke kildehenvisninger, og med å bruke primærkildene der det lar seg gjøre.

Selv om det er mulig å innvende at intervjuguiden i sin helhet kanskje kunne oppfattes som noe ledende, fikk deltakerne gjentatte anledninger til å tilbakevise den implisitte holdningen som spørsmålene pekte mot, noe de ikke gjorde. Men de tegnet et mye mer nyansert bilde av hvorfor det var blitt sånn enn det min forforståelse hadde rommet.

Validitet (gyldighet)

Kvale og Brinkmann viser til at den vanlige definisjonen av begrepet validitet viser til sannheten, riktigheten og styrken i en uttalelse (Kvale og Brinkmann, 2015, s.276). I samfunnsvitenskapelig forskning dreier validiteten seg om

«hvorvidt en metode er egnet til å undersøke det den skal undersøke» (ibid.,). Kvale og Brinkmann angir sju stadier i valideringsprosessen (ibid., s.278), og jeg har brukt disse for å kontrollere hvorvidt funnene mine er valide.

Det første stadiet er tematisering (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278). Validiteten avhenger av hvor solide de teoretiske antakelsene er, og hvor logisk sammenhengen mellom teori og forskningsspørsmål er. Jeg vil hevde at det er en god indre sammenheng mellom Faircloughs kritiske diskursanalyse og Bourdieus maktteori, og at disse teoriene er godt egnet til å belyse forskningsspørsmålene mine.

Det neste stadiet i valideringsprosessen er planlegging (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278). Dette refererer til

forskningens kvalitet og metodekvaliteten spesielt. Måten forespørslene og intervjuguidene er laget på bør bidra til at man kommer fram til kunnskap som er fordelaktig for mennesket. Jeg vil hevde at kvaliteten på forespørslene og

38

intervjuguidene ble gode fordi jeg brukte tilstrekkelig med tid til å lage spørsmål, teste dem ut på kolleger og justere dem før forskningsdeltakerne ble utsatt for dem. Forskningens formål har blant annet vært å peke på hvordan veien videre kan se ut for faget. Dette vil komme elever og lærere på musikklinjene til gode.

Det tredje stadiet hos Kvale og Brinkmann handler om intervjuing (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278). Dette handler om kvaliteten på intervjuingen som prosess. Her er det viktig å spørre grundig for å unngå misforståelser, og

kontinuerlig kontrollere informasjonen som gis. Dette vil jeg hevde at jeg har gjort gjennom å både ha et skriftlig og et muntlig materiale i forstudien, slik at jeg minimaliserte sjansene for feil referering av data. I tillegg brukte jeg member checking av transkripsjonen av fokusgruppeintervjuet, og av analysen av intervjuet.

Det fjerde stadiet hos Kvale og Brinkmann heter transkribering (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278). Her mener jeg at det ikke var nødvendig å skrive av ordrett det som ble sagt i forstudien fordi mye av informasjonen var

faktaopplysninger. Det var mer formålstjenlig å oppgi alle faktaene i tabellform. Når det gjaldt fokusgruppeintervjuet visste jeg at jeg skulle gjøre en språkvitenskapelig analyse, og det var derfor viktig å skrive av ordrett og å få med noen av de andre verbale og ikke-verbale tegn som deltakerne brukte.

Kvale og Brinkmann angir analysering som det femte stadiet i valideringsprosessen (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278).

Her spør man om spørsmålene i intervjuteksten er gyldige, og om fortolkningene er logiske. Dette går blant annet på om spørsmålene er egnet til å kunne få svar på det man spør om. Det mener jeg at de spørsmålene jeg laget til intervjutekstene var. Jeg vil også hevde at de fortolkningene jeg har gjort av det innsamlede datamaterialet er logiske.

Det sjette stadiet heter validering (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278). Her har jeg vurdert om valideringsformene jeg har brukt har vært relevante for studien. Member check har vært en relevant form for validering for transkripsjonen og analysen av fokusgruppeintervjuet. I tillegg har jeg brukt triangulering i analysearbeidet. Det vil si at jeg har funnet fram til andre pålitelige kilder som har støttet det forskningsdeltakerne sa. Disse kildene framkommer for det meste i diskursanalysens andre del: sosial praksis. Der omtaler jeg de forskjellige diskursene som musikklærerne tar del i.

Det siste stadiet i valideringsprosessen heter rapportering (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278). Her spør man om en rapport gir en valid beskrivelse av hovedfunnene i en studie, og om den rollen leseren spiller i valideringen av resultatene. Her vil det være deltakerne både i forstudien og fokusgruppeintervjuet, andre musikklærere i videregående skole, elever, ansatte i fylkeskommunene og Utdanningsdirektoratet som vil kunne bedømme om hovedfunnene i studien er valide.

4.0 Oppsummering

I dette kapitlet har jeg beskrevet de tilnærmingene jeg har brukt for å svare på problemstillingene Hvor ble det av gehørtreningsfaget i Kunnskapsløftet? Hvordan kan veien videre se ut for faget? Jeg har gjort nøye rede for prosessen fra formulering av selve temaet via innsamling av datamaterialet til forstudien og videre til fokusgruppeintervjuet. Jeg

39

har brukt begrepet hermeneutisk prosess for å beskrive gangen i forskningsarbeidet. Jeg har satt fram min egen forforståelse, og vist til annen musikkpedagogisk forskning jeg har lest som har en diskursanalytisk tilnærming som ligner på den som jeg har brukt. Jeg har beskrevet hovedmetoden i forskningsarbeidet som en etnografisk kvalitativ metode.

Jeg har gjort rede for både forstudien og fokusgruppeintervjuet, utvalg av informanter, intervjuguidene, og

betraktninger rundt transkripsjon. Videre har jeg gjennomgått metode i analysen og kategorisering av data. Jeg har gjort noen etiske vurderinger og blant annet vist til måten jeg har bearbeidet teksten på for å beskytte anonymiteten til forskningsdeltakerne. Jeg har vurdert påliteligheten (reliabiliteten) i studien, der jeg vurderer blant annet hvorvidt datamaterialet fra intervjuene ville kunne reproduseres av andre forskere på andre tidspunkter. Her konkluderer jeg med at forstudien nokså enkelt vil kunne reproduseres siden den består av mange faktaopplysninger. Reproduksjon av innholdet i fokusgruppeintervjuet vil være mer avhengig av hvordan selve intervjuerhåndverket blir utført. Til slutt har jeg vurdert gyldigheten (validiteten) i studien. Her har jeg vurdert om metodene jeg har brukt har vært egnet til å undersøke det de skal, noe som jeg vil hevde at de gjør. Jeg har brukt de sju stadiene i valideringsarbeidet som anbefales av Kvale og Brinkmann til å kontrollere dette (Kvale og Brinkmann, 2015, s.278).

I det neste kapitlet analyserer jeg datamaterialet fra forstudien, for så å presentere diskursanalysen av fokusgruppeintervjuet.

40

41