• No results found

Mennesker, læring og utvikling

In document Kampkraft og bærekraft (sider 38-41)

2 Overordnet utvikling, oppdrag og føringer for sektoren

2.4 Mennesker, læring og utvikling

Forsvarssektoren skal videreutvikles som en moderne kompetanseorganisasjon i henhold til HR-strategien for forsvarsektoren og Meld. St. 14 (2012–2013). Strategisk kompetanseledelse gir retning for hvordan sektoren tiltrekker, rekrutterer, anvender, beholder og utvikler kompetansen den trenger samt omstiller den kompetansen som ikke lenger er relevant.

Det skal arbeides for bredere rekruttering, økt mangfold og fleksibilitet, bedre kompetanseflyt mellom etatene i sektoren og mellom forsvarssektoren og resten av samfunnet og utvikling av dybdekompetanse og spesialisering.

Etatene skal ha en personell- og kompetansestrukturer med nødvendig utholdenhet tilpasset behovet over tid. Dette gjelder både for styrke- og produksjonsstruktur.

7 Arkivreferanse: FD2016/1509-8

8 Vedlegg H til Gjennomføringsoppdrag for fase 2 – anskaffelse og initiell drift av F-35 Lightning II ble sist oppdatert 18. april 2016

Mot 2020 skal personellstrukturen endres slik at en større andel av personellet anvendes i den operative delen av strukturen. Ordningen for militært tilsatte skal implementeres innen utgangen av 2020 iht. Instruks for personellforvaltningen i Forsvarsdepartementet og underliggende etater.

Ordningen for militært tilsatte skal bidra til økt kontinuitet og utvikling av dybdekompetanse.

Etatene skal i 2019 fortsette implementeringen av ordningen for militært tilsatte. Arbeidet med stillingsstrukturen skal ses i sammenheng med tilsvarende gjennomgang i Forsvaret, og fordeling mellom henholdsvis offisersstillinger (OF 1-9) og spesialiststillinger (OR 2-9) skal være på om lag 30/70 i sektoren. Stillinger med krav til militær kompetanse skal gjennomgås, og det skal fastsettes om stillingene skal være OR eller OF. Arbeidet skal koordineres med Forsvaret, som er ansvarlig for produksjon og anvendelse av all militært kompetanse i forsvarssektoren. Et høyt antall militære stillinger, særlig OF-stillinger, utenfor Forsvarets struktur, vil på sikt kunne utfordre bærekraften i den militære personell- og kompetansestrukturen. Alle militære tilsettes i gren og grad i Forsvaret, og disponeres i stilling. Det påligger derfor alle etatene et ansvar å bidra til en bærekraftig personell- og kompetansestruktur i forsvarssektoren.

- Tilpass stillingsstrukturen til ordningen for militært tilsatte.

- FB og FMA skal bidra til at likestillingsperspektivet er godt ivaretatt i Forsvaret i forbindelse med innføringen av allmenn verneplikt.

Etatene i forsvarssektoren skal jobbe videre med å finne effektive lønns- og incentivordninger for ansatte i sektoren, og følge opp anbefalingene fra Lønnsprosjekt II.

Det er potensial i sektoren for i større grad å utnytte sektorfelles løsninger innenfor HR-området.

 Etatene skal i perioden identifisere områder som egner seg for sektorfelles løsninger.

 Forsvaret skal, i samarbeid med etatene i sektoren, ta initiativ til å etablere lik forvaltning av alle militært tilsatte.

Forsvaret skal ivareta produksjon av nødvendig militærfaglig kompetanse.

 I samarbeid med Forsvaret skal øvrige etater tilrettelegge for at eget militært

tjenestegjørende personell får ivaretatt behovet for utdanning og trening mht. videre tjeneste og karriere i Forsvaret.

Systematisk og kontinuerlig arbeid med holdninger, etikk og ledelse (HEL) skal gjennomføres i alle deler av sektoren. Oppgaveløsning og forvaltning av ressurser skal skje på en måte som skaper tillit, støtte og legitimitet i befolkningen. Ledere i forsvarssektoren har et ansvar som rollemodeller og kulturbærere, og det forventes at disse bidrar til å videreutvikle en organisasjonskultur preget av tillit, ansvarlighet, endringsvilje og lojalitet. Det er avgjørende at ledere i sektoren, styrer i en felles retning mot besluttede mål, og at ledere legger til rette for en kultur med tydelige resultatkrav med tilhørende ansvarliggjøring.

 I HEL-arbeidet skal alle etater legge til grunn sektorens overordnede og etatenes egne etiske retningslinjer og verdigrunnlag.

 Lokale tiltaks- og virksomhetsplaner skal bidra til at målene med HEL-arbeidet nås.

 Etatene i forsvarssektoren skal arbeide systematisk og målrettet for å motvirke mobbing og seksuell trakassering. Dette innebærer også å gjennomføre undersøkelser av omfang og alvorlighetsgrad. Nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering skal praktiseres av alle ledere på alle nivåer.

 Etatene i forsvarssektoren skal ha tydelige retningslinjer for håndtering av hendelser som omfatter mobbing og seksuell trakassering. Personell i forsvarssektoren skal oppleve at det er trygt og enkelt å melde ifra om mobbing og seksuell trakassering. Personell som er

involvert i hendelser som omfatter mobbing og seksuell trakassering skal bli ivaretatt.

Lov 19. juni 2015 nr. 70 om informasjonsplikt, karantene og sakforbud for politikere, embetsmenn og statsansatte (karanteneloven) skal sikre beskyttelse av statens interne informasjon, beskyttelse av andre virksomheters forretningshemmeligheter, motvirke at noen får en særlig fordel som følge av overgang til stilling eller verv utenfor statsforvaltningen. Karanteneloven skal blant annet bidra til å redusere risiko for innsideproblematikk ved overgang til stillinger utenfor forsvarssektoren.

 Etatene i sektoren skal vurdere om alle nye stillinger bør inneha et karantene- eller saksforbud i henhold til karanteneloven.

 Etatene skal også innen 1. mai vurdere om det er eksisterende stillinger i virksomheten som skal ilegges karantene eller saksforbud.

Likestilling i forsvarssektoren skal bygge på prinsippet om like rettigheter og muligheter og viktigheten av å rekruttere den beste kompetansen fra både kvinner og menn, og fra et bredt mangfold for å løse et vidt spekter av oppgaver på mest formålstjenlig måte.

 Alle etater i forsvarssektoren skal tilrettelegge for rekruttering av flere kvinner i lederstillinger.

Veteranpolitikken i forsvarssektoren skal fortsatt prioriteres høyt i årene fremover.

 Oppfølgingen av veteranområdet skal være en naturlig og integrert del av personell- og kompetanseforvaltningen i alle etater i forsvarssektoren.

Oppfølgingsplanen for veteraner, «I tjeneste for Norge», er forlenget ut 2019.

I tråd med regjeringens ambisjon om å øke antall lærlinger i offentlige virksomheter, skal forsvarssektoren knytte til seg lærlinger.

 Alle etater i forsvarssektoren skal knytte til seg lærlinger og være tilknyttet det statlige opplæringskontoret (OK stat) eller et annet opplæringskontor. Dersom etaten ikke har forutsetninger for å fylle kravene i læreplanen, eller inngå samarbeid med andre for å oppfylle kravet, skal dette tas opp med departementet.

3 Forsvaret

3.1 Flerårig perspektiv

In document Kampkraft og bærekraft (sider 38-41)