• No results found

En trussel for fagets holdningsdannelse?

4.1 Forskningsspørsmål 1

4.1.1 En trussel for fagets holdningsdannelse?

Alle mine informanter er enige om at radikalisering og ekstremisme kan føre til at det blir en større utfordring å utvikle gode holdninger hos elevene. Radikalisering og ekstremisme kan føre til at religion lett blir satt i et negativt lys, og kan øke faren for generalisering.

37 I formålsdelen i læreplanen for religion og etikk står det at faget både er et

kunnskapsdannende og et holdningsdannende fag. Og læreplanen fremhever at elevene skal utvikle toleranse på tvers av ulikheter i religion og livssyn, og respekt for ulike religiøse, livssynsmessige og etiske ståsteder (KL06 REL1-01).

Et spørsmål jeg stilte alle informantene er: Tror du ekstremisme og radikalisering er en trussel for fagets mål om utvikling av respekt og toleranse hos elevene?

På dette spørsmålet svarte Ellen:

Det tror jeg nok. (…) Men det kan hende at de gjennom det at de møter folk, ser at alle innenfor en religion er ikke like. At dette her er noen ekstreme. Ja, det tror jeg at skjer.

At de blir nyanserte, kanskje mer på grunn av den de møter enn undervisningen egentlig. Men da er det jo viktig at undervisningen legger opp til at de kan få møte forskjellige, det tror jeg er veldig viktig, jeg tror vi er kjempe heldige som har såpass mange med forskjellige religioner i en klasse.

Ellen mener det kan være en utfordring å utvikle respekt og toleranse hos elevene med tanke på radikaliseringen og ekstremismen de stadig møter. Derfor mener hun det er viktig at religionsundervisningen legger til rette for at elevene kan møte andre og se at alle innenfor en religion ikke er ekstreme. Da vil elevene kunne få et nyansert bilde av de ulike religionene.

Ellen sier videre i intervjuet at hun tror elevene utvikler respekt og toleranse på en annen måte når de må forholde seg til radikalisering og ekstremisme. De utvikler ikke toleranse for det ekstreme, men for de andre delene av religionen.

Birger er også opptatt av at det å møte mennesker fra andre religioner er gunstig for

holdningsdannelsen. Han understreker at jo flere muslimer man kjenner, desto mer nyansert forhold får man til islam. Han mener derfor at det religiøse mangfoldet på skolene og i klassene er positivt med tanke på elevenes forståelse for andre religioner. Geir understreker i likhet med Ellen og Birger, at det å få mulighet til å møte andre er en viktig del av

religionsfaget. Han mener dette er noe som har blitt mye mer aktuelt i dag, enn det var tidligere da det norske samfunnet ikke var like flerkulturelt.

På spørsmålet om han ser radikalisering og ekstremisme som en trussel for holdningsdannelse, svarte Birger:

Birger: Ikke hvis det blir taklet. Ikke sant, hvis alt vi hadde lært av kristendommen var hekseprosessen, jødeforfølgelser, ikke sant. Hvis det skulle være representativt hvis vi var midt inne i renessansens kristendom og så på alle disse hekseprosessene. Så ville ikke vi hatt noe særlig respekt for kristendommen. Det er det som er så skummelt med islamister som kupper islam. Og hvis vi ikke lærer at det er en forskjell mellom

38

moderate muslimer, mellom sekulære muslimer og islamister, da utvikler vi i hvert fall ikke respekt hos elevene for forskjellige folk.

Intervjuer: Så du tenker at hvis man som lærer er flink til å ta det opp og snakke om det, og sørge for at elevene får se alle sider så er det ikke noe stort problem?

Birger: Nei, det tror jeg ikke. Det vanskeligste med det er å se om religionen eller livssynet har deler som leder mot en slik utvikling. Altså, islam er grunnleggende sett politisk. På den måten at den omfatter hele samfunnslivet. […] Den er den

vanskeligste, ligger det en kime i islam som utvikler en islamisme, ikke nødvendigvis en voldelig islamisme, men en islamisme.

Birger mener at dersom læreren er bevisst denne problematikken og tar tak i det, så vil det ikke utgjøre noe stort problem med tanke på elevenes holdningsdannelse. Han mener det viktigste er at bildet elevene presenteres for blir nyansert og slik at de kan se forskjellen mellom ulike grupperinger. Dersom læreren legger til rette for det, vil elevene kunne utvikle respekt og toleranse. Birger mener problemer kan oppstå når man begynner å se nærmere på om det er noe ved de ulike religionene eller livssynene som legger til rette for utvikling av ekstremisme, det er da det begynner å bli vanskelig. Thomas nevner også at det kan bli problematisk når man begynner å se på om islam i større grad åpner for utvikling av ekstremisme enn andre religioner.

På det samme spørsmålet, om dette er en trussel for holdningsdannelse, svarte Geir:

Geir: Selvsagt. I aller høyeste grad. Og det er nettopp derfor det er viktig, som jeg gjentar til det kjedsommelige, det er nettopp derfor det er innmari viktig å forklare dem hva som er hva. Slik at de kan utvikle en sunn og kritisk sans, hvor man slår ned på de perverterte utgavene man ikke kan tolerere, og samtidig kan forsvare andre menneskers rett til en sunn religionsutøvelse hvis det er det de måtte ønske. Også det er kjempe, det er krevende ja. Jeg tror helt klart at det er en utfordring. Jeg tror at jo mer av dette her som dukker opp, i forskjellige former og fasonger, jo mere vann på mølla vil konservative høyreekstreme krefter få i sine krav, som igjen vil bidra til en sterkere stigmatisering, […] Og det er kjempe uheldig.

Geir er klar på at radikalisering og ekstremisme kan være en trussel på elevenes utvikling av respekt og toleranse. Han understreker at det viktigste blir å gjøre det klart for elevene hva som er hva, slik at de kan skille mellom hva som kan tolereres og respekteres, og hva som ikke kan det. Geir ser også på dette som en utfordring som vil bli større etter hvert som vi opplever flere radikale og ekstreme grupperinger og hendelser. Jeg fulgte opp utsagnet videre:

Intervjuer: Tenker du at så lenge det blir tatt opp i timen så vil det ikke ha så stor påvirkning på utviklingen av respekt og toleranse, hvis man nyanserer det og sørger for at elevene forstår det?

Geir: Barn skjønner hva som er politisk gangbar mynt til enhver tid. […] Så jeg har trua jeg. Jeg tror at så lenge man fortsetter å holde dette her varmt, så kan man godt si

39 at ja det er naivt og det er kjedelig og det er å stikke hodet i sanden og sånn, men det er helt nødvendig botemiddel mot ekstremisme fra den andre siden, nemlig oss.

Selv om Geir ser på radikalisering og ekstremisme som en trussel for elvenes

holdningsdannelse, er han positiv og tror at så lenge det blir tatt opp og nyansert så vil det gå greit. Da vil elevene klare å se nyansene og utvikle respekt og toleranse for de som fortjener det. Han mener dette er en nødvendighet, ellers vil vi til slutt bli de som tyr til det ekstreme.

Thomas mener i likhet med de andre, at radikalisering og ekstremisme kan være en trussel for utvikling av holdninger. Men han mener dette er en vanskelig oppgave i utgangspunktet:

Thomas: Ja, det tenker jeg. Det tenker jeg jo absolutt. Jeg tenker at det er ganske vanskelig i utgangspunktet […] Så jeg tenker jo at det gjør det ikke lettere når man omtrent daglig ser bilder av, hvert fall veldig ofte ikke sant, av hoder som ruller og det er ikke måte på hva som skjer. Små jenter som blir tatt til fange osv. Det er jo

vanskelig å beholde respekten, det må jeg jo si selv. Klart da gjelder det jo å nyansere, hvem er det jeg ikke har respekt for? Er det muslimer generelt eller er det disse

gruppene? Jeg tenker fortsatt det å nyansere innenfor gruppene, kan bidra til respekt og toleranse fordi man ser nettopp at det er en del sympatiske trekk ved det og. Skal man ha respekt og toleranse for noe, så må man se noe positivt ved det, hvis det bare er negativt så ser jeg ikke noe grunn til å ha respekt og toleranse.

Thomas understreker at det kan være vanskelig å utvikle respekt og toleranse når vi stadig er vitne til at grusomme handlinger blir begått i en religions navn. Han påpeker, i likhet med de andre, at det derfor blir viktig å nyansere bildet elevene presenteres for, slik at de kan utvikle respekt og toleranse for det som er verdt å respektere og tolerere.