• No results found

Avveining av relasjoner før valg av finansieringsstrategi

5. ANALYSE AV FUNN

5.3 D ILEMMA 2: A VVEINING MELLOM STERKE RELASJONER OG SVAKE RELASJONER

5.3.1 Avveining av relasjoner før valg av finansieringsstrategi

En gjennomgående observasjon i analysen er hvordan entreprenørene vektlegger betydningen av et tilgjengelig og etablert kontaktnettverk. Flere av utsagnene til informantene indikerer at relasjoner er avgjørende for at selskapet skal lykkes med finansieringen. I tillegg antydes det at personer i kontaktnettverket har stor påvirkningskraft i entreprenørens valg av finansieringsstrategi. Mange av sitatene viser at flere synes det er utfordrende å få oversikt over hvilke finansieringsmuligheter som er tilgjengelige. Dette er typisk entreprenører som ikke har tidligere erfaring med oppstart av selskaper. Imidlertid forteller informantene at de forsøker å ta kontakt med både forretningsutviklere og entreprenører i gründermiljøer for å få tilgang til kompetanse og rådgivning. Flere av informantene påpeker at det er lite tilgjengelig informasjon fra offentlige aktører om alternative finansieringsstrategier, og problemene oppstartselskaper møter i "the equity gap".

Mange føler seg derfor overlatt til seg selv, og de bruker mye ressurser på informasjons-innhenting og strategiutforming. Det kommer imidlertid frem i intervjuene at oppstartrelaterte arrangementer skaper arenaer som flere av informantene benytter for å tilegne seg kunnskap,

49

og for å komme i kontakt med rådgivere. Flere antyder at dette bidrar til kompetanseutveksling og gjør det lettere for entreprenører å vurdere alternative finansieringsstrategier. Noen av informantene har benyttet equity crowdfunding som finansieringsstrategi, og trekker frem nettverk og relasjoner som viktige faktorer for å legge til rette for en kampanje:

"For oss som aldri har startet opp et selskap før, så er innhenting av kapital veldig uoversiktlig. Vi visste ikke hvor vi skulle begynne en gang. Så det er veldig vanskelig å komme i gang i hvert fall, og det virker som det er litt via kontaktnettverk og sånt (…) Hvor man begynner å innhente kapital er et veldig godt spørsmål (...) Vi er veldig ferske på dette her, så vi har begynt å snakke med folk tilknyttet en investor-portal. Så har vi begynt med litt networking; det er litt begrenset med plasser for å få tak i den typen kapital. Det er egentlig det vi holder på med nå. Vi har pratet med en del folk for å få oversikt" (I-10).

Informanten forteller om usikkerhet i fremgangsmåte når det stilles spørsmål om hvordan man går frem for å innhente kapital i en tidlig fase i oppstartselskapet. Han virker misfornøyd, og svarer på en måte som indikerer at det ikke finnes et godt svar på spørsmålet. Vi får en følelse av at han er rådvill ettersom han uttrykker at "vi visste ikke hvor vi skulle begynne en gang".

Dette viser tydelig at entreprenøren mangler en oversikt over mulige finansieringsstrategier, men på den andre siden antyder han at løsningen på problemet kan være tilknyttet

"kontaktnettverk og sånt".

Det kommer frem at informanten er i en prosess med å anskaffe eksterne relasjoner som han håper kan medføre finansiering. Dette styrker argumentene for at personlig kontaktnettverk er viktig for entreprenører som ønsker informasjon og oversikt over sine muligheter. Informanten fremstår som uerfaren, og mangler relasjonene som er nødvendige for å danne seg en oversikt over finansieringsstrategier – deriblant equity crowdfunding. Informanten benytter ordet "oss"

for å beskrive en felles identitet han føler med andre entreprenører som har vanskeligheter med å innhente kapital. Dette gir indikasjon på at han mener det er en utfordring mange oppstartselskaper i startfasen står overfor. Således underbygger identitetsbegrepet at kontaktnettverk og interaksjon mellom individer er en viktig fremgangsmåte for informasjons-innhenting blant oppstartselskaper i Norge.

50

En annen informant forteller hvordan han henter informasjon om crowdfunding:

“Det er så å si ingen informasjon om crowdfunding egentlig. Vi var på en lean-startup-workshop for en god stund tilbake og da var det en som meddelte at hvis det var noen som hadde spørsmål om hvordan få en suksessfull kickstarter så kunne de ta kontakt med han. Det er ikke noen offentlige råd og tips fra det statlige. Man må rett og slett finne oppskriften selv og researche de suksessfulle kampanjene selv.

Ja, du må gjøre det selv. Jeg har jo vært i kontakt med andre grundere som har vært suksessfulle med crowdfunding her i Bergen. Every Friday der alle grundere møtes hver fredag, der har jeg jo møtt på gründere som har hatt suksess med crowdfunding tidligere, men det er lite informasjon om det på norsk eller i Norge. Hvis du vil gjøre det bra må du gå inn i deg selv. Enten ta kontakt med folk som har gjort det i Norge eller gå på nett og finne folk som har gjort det før og gjøre research på folk som har hatt suksess eller ikke suksess og se på hva de har og hva de ikke har gjort” (I-1).

Informanten er veldig klar på at entreprenøren må vært proaktiv for å hente opplysninger om crowdfunding. Han nevner blant annet at man må gjøre det "selv" tre ganger, for å presisere at man ikke får hjelp fra offentlige relasjoner som er vanlige for oppstartselskaper å ha i startfasen. Han uttrykker en følelse av å stå alene. Dette underbygger at entreprenøren må utvide kontaktnettverket sitt, for å tilegne seg kunnskap om alternativ finansiering. Vi får en følelse av at informanten uttrykker at dette er en usikker og uvant situasjon, men nødvendig dersom man ønsker nødvendige opplysninger for hvordan man kan adoptere en alternativ finansstrategi.

Informanten forteller om hvordan han engasjerer seg for å utvide kontaktnettverket sitt, eksempelvis gjennom arrangementet Every Friday. Vi mener dette viser hvor viktig det er at informanten vurderer relasjonene sine. Entreprenøren uttrykker at "hvis du vil gjøre det bra, må du gå i deg selv", hvilket styrker argumentene for at det er en utfordrende oppgave å skaffe nødvendige relasjoner – og at man selv må gjøre en innsats. Informanten virker overbevist om at nøkkelen til suksess for å utvikle selskapet er nært tilknyttet et bedre kontaktnettverk. Han hevder man må "gjøre research på folk som har hatt suksess eller ikke suksess". Dette innebærer at entreprenører er avhengig av å styrke kontaktnettverket sitt.

51

Følgende sitat viser hvordan en annen informant ble introdusert for equity crowdfunding:

"Det [equity crowdfunding] var ikke helt ukjent. Vi har en sånn mentor fra [anonym] som var med på crowdfunding før oss, men da var ikke vi så inni gründermiljøet og hadde ikke fått med meg at de var med på det, men de, jeg snakket med dem litt før det og de snakket bare positivt om crowdfunding." (I-5)

Informanten forteller om hvordan en mentor fra et annet oppstartselskap hjalp dem innledningsvis da de undersøkte mulighetene for å lansere en slik kampanje. Han nevner at

"de snakket bare positivt om crowdfunding", hvilket indikerer at denne relasjonen har hatt en stimulerende innvirkning på informantens vurdering av finansieringsstrategien. Vi skjønner at betydningen av å ha noen med slik kompetanse kan være avgjørende for om entreprenøren adopterer finansieringsstrategien, og sterke relasjoner, slik som mentorer, i den sammen-hengen er svært sentrale i en entreprenørs kontaktnettverk.